Wat betekent de CSRD-wetgeving voor jouw bedrijf?

Vanaf 2024 treedt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking, wat grote gevolgen heeft voor veel bedrijven in de EU. Maar wat houdt deze nieuwe richtlijn precies in en hoe kun je jouw bedrijf hierop voorbereiden?

CSRD regelgeving

Wat is de CSRD?

De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Deze richtlijn breidt de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) uit en richt zich op het verstrekken van uitgebreide en betrouwbare informatie over milieu, sociale en governance (ESG) kwesties. Bedrijven moeten onder andere informatie geven over hun CO2-uitstoot, personeelsbeleid, diversiteit en inclusie, en de impact van hun activiteiten op de bredere samenleving en het milieu

Welke bedrijven vallen onder de CSRD?

Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans
CSRD

Wat zijn de belangrijkste vereisten van de CSRD?

De CSRD stelt strikte eisen aan de duurzaamheidrapportages, waaronder:

  1. Uitgebreide ESG-rapportage: Bedrijven moeten gedetailleerde informatie verstrekken over hun milieuprestaties, sociale impact en governance-structuren.
  2. Dubbele materialiteit: Bedrijven moeten rapporteren over hoe duurzaamheid de financiële prestaties beïnvloedt en hoe hun activiteiten invloed hebben op mens en milieu.
  3. Digitale rapportage: De gegevens moeten in een digitaal formaat worden ingediend, wat de toegankelijkheid en transparantie van de rapportages verbetert.

Hoe kan EcoReflect helpen?

Met EcoReflect kun je eenvoudig de nodige data verzamelen en analyseren die nodig zijn voor de CSRD-rapportage. Ons systeem biedt de volgende voordelen:

  • Geautomatiseerde data verzameling: EcoReflect maakt het mogelijk om automatisch gegevens te verzamelen van al je energiemeters, wat handmatige invoer minimaliseert en de nauwkeurigheid verhoogt.
  • Gedetailleerde rapportages: Ons platform genereert gedetailleerde rapportages die voldoen aan de CSRD-eisen, inclusief inzicht in CO2-uitstoot, energieverbruiken andere milieufactoren.
  • Realtime monitoring: Met EcoReflect heb je realtime inzicht in je energieverbruik en duurzaamheidsprestaties, waardoor je snel kunt reageren op afwijkingen en inefficiënties.
  • Externe audit ondersteuning: Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij externe audits en om ervoor te zorgen dat je rapportages voldoen aan de CSRD-normen.
over-ons-foto-1

De CSRD-wetgeving is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst en vergt een aanzienlijke inspanning van bedrijven om te voldoen aan de nieuwe eisen. Door gebruik te maken van EcoReflect kun je efficiënter en nauwkeuriger rapporteren over je duurzaamheidsprestaties. 

Wil je meer weten over de CSRD-wetgeving of hoe EcoReflect je kan ondersteunen bij jouw duurzaamheidsrapportage? Neem contact met ons op via info@ecoreflect.nl. Samen werken we aan een efficiënter en duurzamer energiebeheer.